Als vlaklanders duiken we graag de bergen in om daar van onze vakantie te kunnen genieten. Er zijn ontelbaar veel gave routes, lange downhill tracks en vette bikeparks beschikbaar. Ter plekke kun je vaak de nodige informatie over routes krijgen en kaarten kopen. Soms heb je geluk en vind je een mooie route, maar vaak blijkt dat de moeilijkheidsgraad wel erg makkelijk is (of andersom: oeps!). Die gratis kaart die je hebt gescoord blijkt onderweg toch wel een beetje onnauwkeurig te zijn, waardoor je meer bezig bent met de route zoeken dan met het mountainbiken zelf. Of het blijkt dat er wel heel veel asfalt in die MTB route ligt. En dat is nu net wat je niet wilt als je eindelijk in de bergen op je mountainbike zit, toch?

Daarom heeft Supertrail Map een unieke formule bedacht. De kennis die lokale gidsen hebben over de meest vette single trails zijn gebundeld in één serie kaarten. Die weer door een vast team van ervaren rijders zijn beoordeeld, alle routes zijn dus consistent over verschillende gebieden ingedeeld. Alle kaarten zijn gedrukt op stevig waterproof papier en kunnen tegen een stootje. De routes zijn in verschillende kleuren opgetekend, waardoor je in één oogopslag de moeilijkheid kunt bepalen. De kaarten zijn gedrukt op een schaal van 1: 50.000, en geven je daarmee alle informatie die je nodig hebt om je rit te plannen en te rijden.

In meer detail:

 

Supertrail Map Hoogtepunten

Hoogtepunten

Extra mooie of spectaculaire punten in een route. Punten die je zou vertellen aan je beste vrienden.

Verboden

Verboden

Waarschuwingsborden geven aan waar niet gefietst mag worden.

Supertrail Map Gevaar

Gevaar

De gele symbolen geven plekken aan waar speciale aandacht vereist is. Dit kan zijn: trails waar wandelaars lopen, stukken met gevaarlijk drops, Bike parks/ Freeride trails.

Supertrail Map Toerisme

Toerisme

De blauwe symbolen geven je de locaties van de belangrijke faciliteiten, zoals: treinstations, restaurants, hotels, fietsen(onderhoud)winkels en fonteintjes.

Supertrail Map Uphill Geel

Uphill geel

Eenvoudige trails die geen specifieke vaardigheden of een goede conditie vereisen. De ondergrond van de trail is stevig, de route is vrijwel overal vlak of ligt heuvelachtig.

Supertrail Map Downhill Geel

Downhill Geel

Eenvoudige trails die geen speciale talenten veronderstellen. De ondergrond is stabiel en stevig. De trail loopt geleidelijk omlaag.

Supertrail Map Uphill Oranje

Uphill Oranje

Eenvoudige trails die voor de meeste mountainbikers niet voor problemen zullen zorgen. De ondergrond is stevig met hier en daar eventueel wat losliggende stenen of grind. Je kunt hier wat kleine treden tegenkomen. De steilheid is matig te noemen, hoewel er hier en daar wat steilere stukken in kunnen zitten.

Supertrail Map Downhill Oranje

Downhill Oranje

Eenvoudige trails die niet voor problemen zullen zorgen voor de meeste rijders. De ondergrond is vaak stabiel met hier en daar wat los grind. Je kunt hier en daar wat lichte treden en kleine boomwortels tegenkomen. De steilheid is gemiddeld, maar kan af en toe een steiler stuk bevatten. De steilheid vereist af en toe dat je je gewicht naar achter het zadel moet verplaatsen om optimaal grip te blijven houden.

Supertrail Map Uphill Rood

Uphill Rood

Hier heb je gemiddelde mountainbike skills voor nodig. De ondergrond is vaak zacht en onregelmatig. Grotere losse stenen, boomwortels, en geultjes zul je regelmatig tegenkomen. Je komt hier kleine treden en plateau’s tegen die een front-wheel lift kunnen vereisen. De steilheid dwingt je tot het verplaatsen van je gewicht, om ervoor te zorgen dat je voorwiel niet omhoog komt en je achterwiel grip blijft houden. Een klim kan soms steile stukken bevatten.

Supertrail Map Downhill Rood

Downhill Rood

Gemiddelde mountainbike skills zijn op deze trails nodig. De ondergrond is vaak zacht en onstabiel. Grotere losliggende stenen, boomwortels, en geultjes zul je hier regelmatig tegenkomen. Treden, plateau’s en af en toe steile stukken zul je hier tegenkomen. De steilheid is gemiddeld, maar kan af en toe een steiler stuk bevatten. De steilheid vereist vaak dat je je gewicht naar achter het zadel moet verplaatsen om optimaal grip te blijven houden.

Supertrail Map Uphill Paars

Uphill Paars

Als mountainbiker dien je hier over zeer goede skills te beschikken. De trails bevatten veel stenen, boomwortels en de ondergrond is onstabiel te noemen. Je zult met de nodige skills de nodige obstakels moeten omzeilen, of er met kracht overheen moeten bikken. De steilheid dwingt je tot uitgebalanceerde gewichtsverdeling, om ervoor te zorgen dat je voorwiel niet omhoog komt en je achterwiel grip blijft houden. Krappe bochten vereisen de nodige kunde. Zowel steilheid als technische moeilijkheden vereisen dat je als mountainbiker in erg goede conditie moet zijn. Stuurmanskunst om de juiste lijn te rijden zijn soms essentieel.

Supertrail Map Downhill Paars

Downhill Paars

Grote mountainbike skills zijn noodzakelijk. Er liggen veel losse stenen, rotsen en boomwortels op deze trails en de ondergrond is onstabiel. Je zult frequent hogere plateau’s tegenkomen waar het gevaar bestaat dat je eraf kan vallen. De steilheid dwingt je tot een continue optimale gewichtsverdeling. Scherpe haarspeldbochten vereisen een goede techniek. Voorwiel en achterwiel side-hops zul je af en toe moeten maken. Goede stuurkunsten om de optimale lijn te kunnen rijden zijn cruciaal.

Supertrail Map Uphill Zwart

Uphill Zwart

Aan de mountainbiker worden extreem goede vaardigheden gevraagd om deze moeilijkheidsgraad te kunnen rijden. Dit type trail is alleen voor experts! De routes zitten vol treden, obstakels en andere veeleisende stukken. Pas op voor je grote tandwiel, die zal de nodige klappen te verduren krijgen! Je zult regelmatig voor- en achterwiel lifts moeten  uitvoeren om over hindernissen te komen. De ondergrond is los en onstabiel en beval regelmatig los grind. Sommige extreem steile stukken vragen om een exacte gewichtsverdeling zodat voor- en achterwiel optimaal grip blijven houden. Scherpe haarspeldbochten vereisen een kundige voorwiel lifts en side-hops. Zowel de steilheid als de technische uitdaging vereisen een perfecte fysieke conditie. De optimale lijn moet met de nodige stuurmanskunst ingestuurd worden.

Supertrail Map Downhill Zwart

Downhill Zwart

Hiervoor zijn extreem goede mountainbike techniek een vereiste! De trail ligt bezaaid met veel stenen, rotsen en boomwortels. De ondergrond is onstabiel. Hoge treden en platen vergroten het risico eraf te vallen. De extreme steilheid vereist een continue optimale gewichtsverdeling ten alle tijden om grip te blijven houden. Het grote tandwiel kan af en toe wat dreunen te verduren krijgen. Voor- en achterwiel side-hops zullen af en toe moeten worden ingezet om over de nodige obstakels te komen. Scherpe haarspeldbochten dwingen je tot het maken van voor- of achterwiel hops. Alle trial riding technieken zijn hier welkom! Het is moeilijk om continue een voorwaartse momentum te houden. Op meerdere plaatsen is het risico om te vallen groot. Extreem goed sturen om de juiste lijn te houden is noodzakelijk.

Supertrail Map Dragen Groen

Fiets dragen

Groene lijnen geven plaatsen aan waar het aan te raden valt om je fiets te dragen of duwen. De moeilijkheid is hier zo extreem dat het dragen van je fiets efficiënter en veiliger is. Deze stukken kunnen alleen door de beste rijders getrotseerd worden. Een continue voorwaarts momentum is bijna onmogelijk.

Duitsland
Italië
Frankrijk
Zwitserland
Oostenrijk